| Elérhetőség: | |
|---|---|
| CAS-szám | 61597-98-6 |
| EINECS | 261-678-3 |
| Szinonima | L-mentil-laktát (-)-Mentil-laktát L-mentil-D-laktát 2-izopropil-5-metil-ciklohexil-2-hidroxi-propanoát [(1R,2S,5R)-5-metil-2-propan-2-il-ciklohexil]-2-hidroxi-propanoát |
| Molekuláris képlet | C 13H 24O3 |
| Molekulatömeg | 228.33 |
| Megjelenés | Fehér kristályos szilárd anyag |
| Olvadáspont | 45°C |
| Szag | Enyhe kamilla illat |
| Forráspont | 303,986±15,00 °C |
| Tartalom |
≥98,0% |
| Fajlagos optikai forgás | -83,0 - -79,0 ° |
| Oldhatóság | Vízben kevéssé, alkoholban és olajokban jobban oldódik |
【Alapvető előnyei】
Hűsítő érzés – Erős, de gyengéd: A mentolhoz közeli hűtési intenzitás, lényegesen kisebb irritációval. A lehűlés akár 6-8 óráig is tart, lassú bomlás mellett. Nincs 'azonnali hidegrobbanás' mentol irritáció – alkalmas érzékeny bőrre és csecsemőknek szánt termékekre.
Biztonság – Alacsony irritáció, alacsony allergenitás: A transzdermális irritáció lényegesen alacsonyabb, mint a mentol. Nem valószínű, hogy bőrpírt vagy viszketést okozna, nagyobb nyugalmat biztosítva.
Kompatibilitás a készítményekkel – robusztus és problémamentes: közvetlenül az olajfázishoz adható. Kiválóan kompatibilis olajokkal, szilikonokkal, emulgeáló viaszokkal és polimerekkel. Különféle rendszerekben működik – alkalmas arcolajokhoz, krémekhez, testápolókhoz és fejbőrkészítményekhez.
Többfunkciós tulajdonságok:
- Hűsítő és nyugtató: ideális napozás utáni, fülledt meleg, zsíros fejbőr és nyári termékek esetén.
– Faggyúkontroll és kondicionálás: csökkenti a faggyúkiválasztást – alkalmas zsíros/aknés bőrre.
– Támogatja a mikrokeringést: gyakran használják fejbőrápoló és szemkörnyéki termékekben.
Kiváló kompatibilitás: Kompatibilis felületaktív anyagokkal, tartósítószerekkel, nedvesítőszerekkel, színezőanyagokkal stb. Stabil marad gyengén savas és gyengén lúgos rendszerekben.
【Elsődleges alkalmazások és javasolt adagok】
| Alkalmazási terület | Tipikus termékek | Ajánlott adagolás |
|---|---|---|
| Szájápolás | Fogkrém, szájvíz, szájspray, rágógumi | 0,05%–0,5% |
| Testápolás / Kozmetika | Borotválkozás után, testápoló, fényvédő, hűsítő gél, izzadásgátló | 0,1–1% (érzékeny bőrre: 0,05–0,2%) |
| Étel és ital | Kemény cukorka, torokpasztilla, hűsítő ital | Megfelel a FEMA GRAS szabványoknak (rágógumi/kemény cukorka 1000-2000 mg/kg-ig) |
| Gyógyszerészeti készítmények | Helyi viszketés elleni krém, napozás utáni javítás, torokpasztilla/orális készítmények | 0,2%–0,8% |
A mag elhelyezése: leggyakrabban használt · Költségbarát · Erős, de gyengéd hűsítő érzés