| Disponueshmëria: | |
|---|---|
Vanilina është përbërësi kryesor i shijes përgjegjës për shijen dhe aromën karakteristike të vaniljes. Emri i tij kimik është 4-hidroksi-3-metoksibenzaldehid, me formulën molekulare C₈H₈O3.
Vanilina përdoret gjerësisht në ushqim, duhan dhe pije alkoolike. Është një përbërës thelbësor në profilet e shijes së vaniljes, çokollatës dhe kafesë. Përveç kësaj, mund të përdoret për të formuluar shije të tipit vanilje, çokollatë dhe krem, të cilat më pas aplikohen në industrinë farmaceutike dhe ushqimore.
Përtej këtyre aplikacioneve, vanilina përdoret gjithashtu në kozmetikë dhe produkte të tjera të konsumit.
Është një pluhur kristalor i bardhë në pak të verdhë. Ka një aromë të ëmbël, kremoze vanilje. Vanilina tretet mesatarisht në ujë dhe lehtësisht në etanol.
Industria ushqimore : Është një nga aromatizuesit ushqimorë më të përdorur në botë, i shtuar në akullore, çokollatë, produkte të pjekura, karamele dhe pije.
Kozmetikë dhe produkte të përditshme : Përdoret në parfume, locion trupi, sapun dhe freskues ajri për aroma.
Farmaceutikë : Shërben si maskues shije për të mbuluar shijet e hidhura në disa ilaçe.
Industria kimike : Vepron si një ndërmjetës për sintezën organike.
Proceset e punës ku mund të ndodhë gjenerimi i pluhurit duhet të kryhen nën ventilim efektiv të procesit (p.sh. ventilimi lokal i shkarkimit). Duhet të ketë në dispozicion ujë të rrjedhshëm dhe pajisje për larjen e syve. Lani duart para pushimeve, përpara se të përdorni ambientet e tualetit dhe në fund të punës. Shmangni formimin e pluhurit.
Mbajeni enën të mbyllur fort dhe në një vend të freskët dhe të ajrosur mirë. Mbajeni larg burimeve të nxehtësisë dhe ndezjes, të ndjeshme ndaj dritës. Mbajeni në vend të thatë.
| CAS Nr. | 121-33-5 |
| Sinonim | Vanilinë Pluhur vanilinë 2-Metoksi-4-formilfenol 4-Formil-2-metoksifenol 3-Metoksi-4-hidroksibenzaldehid 4-Hidroksi-3-metoksibenzaldehid |
| EINECS Nr. | 204-465-2 |
| FEMA | 3107 |
| Formula molekulare | C 8H 8O3 |
| Pesha molekulare (g/mol) | 152.15 |
| Pamja e jashtme | Kristale ose pluhur në formë gjilpëre të bardhë në të verdhë të zbehtë |
| Erë e keqe | Aroma e pasur e vaniljes |
| Pastërtia (%) | ≥99% |
| Pika e shkrirjes (℃) | 81~82 |
| Pika e vlimit (℃) |
285 |
| Tretshmëria | Pak i tretshëm në ujë dhe i tretshëm në tretës organikë si etanoli dhe eteri |